RastafarI
Menü
 
Bob Marley
 
Rastafarizmus
 
Reggae
 
Dalszövegek
 
Műfajok
 
Rasta filmek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Patois
 
Tóth Kristóf (PASO) chat
PASO: Az örömzenélés mindennél többet ér
Bár zsúfolt a Pannonia Allstars Ska Orchesta koncertprogramja (legközelebb a Szigeten láthatjuk a zenekart az iWiW Világzenei Nagyszínpadon), az együttes vezetője, Tóth Kristóf (KRSA) szakított időt némi csevegésre a Vendégszobában. Szerinte évről évre növekszik az érdeklődés a ska és a reggae iránt nálunk, és eloszlatta a stílusnak a skinheadekhez fűződő kapcsolatára vonatkozó tévhiteket is. A hab a tortán pedig az, hogy egyik koncertjükön dobosukat megharapta egy kutya.


"Azért csináljuk ezt, mert élvezzük"

Fotó: Szabó Pál
 Kérlek mutasd be egy kicsit az együttest azoknak akik nem ismerik! Én például most hallok róla először. [tudásguiness]
- 2003-ban alakultunk, több működő vagy akkoriban feloszló más (főként ska) zenekar tagjaiból. Akkor az volt az elsődleges cél, hogy ennek a karibi zenei műfajnak az eredeti, jamaicai változatát is megismertessük azokkal, akik nyitottak erre. Ehhez nem csak a koncerteket és a zenénket hívtuk segítségül, hanem rádióműsort szerkesztettünk (és még mindig: Tilos Rádió, Ska Club), koncerteket szerveztünk (külföldi elismert ska zenekaroknak és feltörekvő hazaiaknak), valamint mindenhol hirdettük az igét - ahogy itt is. Aki a ska műfajra kiváncsi, az a honlapunkon talál sok linket, ott csemegézzetek! www.paso.hu
 
Mely együttesekből kerültek ki a PASO tagjai? [tudásguiness]
- CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, Böiler, Csalez Lopez, the deadbeats, Skafunderz, ET Project, Kabinet Rt.

Mit jelent az együttes neve? Szóval mi az, hogy PASO? Ez egy mozaikszó? [tudásguiness]
- Igen, mozaikszó: Pannonia Allstars Ska Orchestra. Jelentése pedig: régiónk egy részének latin, nemzetközileg ismert neve; több másik zenekarból toborzott tagság; a műfaj, amit játszunk és szeretünk; nagyzenekar 10-11 taggal.
 
Milyen zenét játszotok? [George Luz]
- Alapvetően ska zenét (ez egy jamaicai tánczenei stílus), de fűszerezzük reggae-vel, dubbal és a saját zenei motívumainkkal.
 
Nem gondoljátok, hogy több eredeti és régi PASO számot kéne játszanotok? Túl sok mostanában a feldolgozás és az új szám, amit nem mindenki értékel. [drama]
- Nem gondoljuk. A régi számokból így is időről-időre előveszünk egyet-egyet, a feldolgozásokat nevelő célzattal játsszuk, hogy aki minket lát, az halljon eredeti jamaicai dalokat. Viszont a lényeg az, hogy mi ezt a zenekart azért csináljuk, mert élvezzük. Ha nem játszanánk az új számokat, akkor nem élveznénk ennyire, megcsömörlenénk a régi daloktól, és sem nektek, sem nekünk nem lenne jó. Ez örömzene, nem szeretnénk, hogy kivesszen belőle az öröm.
 
Az új lemezetek, úgy tudom, folyamatban van. Lehet már tudni, hogy mikor adjátok ki? [Szofi56]
- Most őszre/télre várható a megjelenés. November környékén.
 
Mi jön be nektek jobban: az eredeti jamaicai ska, vagy pedig a 2 tone-féle angol? [hztr332s]
- Azt hiszem, ez elég egyértelmű. Persze szeretjük a 2 tone zenekarokat (Specials, Selecter, Bad Manners, the Beat, vagy akár a Madnesst is ide sorolhatjuk), de a tradicionális ska közelebb áll a szívünkhöz, ahogy említettem, ezért is csináltuk ezt a zenekart.
 
A dalszövegeiteket meg lehet valahol találni? Nagyon kéne! [>>Réke<<]
- Egy pár fent van a honlapunkon, és majd a maradékot is feltesszük, csak nagyon lusta vagyok. (KRSA)

Zenét is kellene feltenni a honlapra! [levagánykodlak]
- Van fent 4-5 letölthető szám, és mindegyikbe belehallgathattok. A MySpace oldalon pedig az újak közül is fent van néhány egészben: myspace.com/paso.

 
"A '80-as években voltak komoly ideológiai eltévedések"

Fotó: Szabó Pál
 


Miért távozott Rigger Jani a PASO-ból? És miért engeditek, hogy Laca ilyen rossz reklámokat találjon ki a Kozelnak? [kevés]
- Először állandó vendéggé avanzsált, aztán már csak a Böilerre koncentrált, most már pedig az országból dobbantva rájuk sem tud koncentrálni. Az utóbbi időben még vendégeskedett párszor nálunk is, nagyon élveztük! Lacára nincs mentségünk.
 
Be lehet kerülni az együttesbe? [tudásguiness]
- Stabil a jelenlegi felállás, de esetleg vendégeskedni lehet nálunk.
 
Mikor hallható a Ska Club a Tiloson?
- Minden csütörtökön 14-15 óra között. Fm 90,3 az éterben, neten pedig http://regi.tilos.hu - Műsorok - Csütörtök - Ska Club.
 
Mi a véleményetek a magyar skinhead skáról? (Fals, Skanzelizé) [bugyosujjj]
- A '80-as években voltak komoly ideológiai eltévedések. Ez azért történhetett meg, mert az eredeti angol-jamaicai skinhead kultúrának már csak az Angol Nemzeti Front által eltorzított vállfaja érkezett meg hozzánk. Az itthoniak csak azt értették a szövegből, hogy "skinhead", ami akkorra már teljesen mást jelentett, mint amit eredetileg, amikor az angol munkás kölykök a jamaicai bevándorlókkal lógtak, kopaszra borotvált fejjel táncoltak a legjobb reggae zenékre - rasszizmus nélkül. Az említett zenekarok zeneileg rendesen helytálltak, azt a típusú skát, amit ők szerettek, elég jól a saját képükre formálták. Szövegileg viszont voltak meredek részek, bár utólag a tagok úgy nyilatkoztak, hogy e mögött nem volt semmi olyan jellegű ideológia, ami esetleg ma sejthető lenne. A Skanzelizével van egy interjú (a www.skinhead.hu, szigorúan anti-rasszista skinhead portálon), azt olvassátok el, abból több minden kiderül.
 
Melyik a kedvenc fesztiválotok Magyarországon? [Szofi56]
- Jó kérdés. A saját fesztiválunkat, a NagySkalandot nyilván szeretjük, de ott szervezőként nem tudunk annyira lazítani. Ahol viszont ezt tökéletesen meg tudjuk tenni, családias környezetben, az az LB Reggae Camp. Személyes kedvencem (KRSA vagyok) még a Volt, de elhajlásra tökéletes a KOTTA fesztivál, vagy a gyönyörű helyszínű Balaton Sound is. A Sziget idei programja elég erős, és monstre jellegének ellenére külföldi viszonylatban is nagyon jól meg van csinálva, verhetetlenek a kulturális programok.
 
Nem lehetne megoldani, hogy a jövő évi Skalandot Szombathelyre szervezzétek? [herr.fuchs]
- Ha mindenki, aki idén eljött, megígéri, hogy oda is eljön, akkor megoldjuk!
 
Tényleg lesz KisSkaland is? [herr.fuchs]
- Valószínűleg igen.
 
Miért nem játszotok hétvégén Rude To Hellen Zalaegerszegen? [unblind]
- Jó, hogy kérdezed! Játszunk! Egy cseh fesztivállal szerződtünk még a nyár elején, akik végül péntekre rakták a koncertünket. Sokat variáltunk, de úgy nézett ki, hogy nem tudjuk megoldani, hogy mindkét helyen jelen legyünk. Végül aztán sikerült annyiban megegyezni a cseh szervezőkkel, hogy kora délutánra raknak minket, így ott 15:30-kor, a Rude to Hellen pedig éjjel, 23:30-kor játszunk majd pénteken.

"Magyarországon kevesen élnek a zenéből"  

Fotó: Szabó Pál

 


Megnézitek a Madnesst a Szigeten? [bugyosujjj]
- Hogyne néznénk meg! Nagy álmunk válik valóra azzal, hogy végre láthatjuk őket. A koncert DVD-ket már rongyosra néztük!
 
Hogy érzitek, mennyire van igény ma Magyarországon a ska és a reggae zenére? [ambient86]
- Reméljük, hogy egyre nagyobb! Az utóbbi években szerencsére növekszik az érdeklődés.
 
Mekkora a magyar rajongótábora ennek a típusú zenének? [tudásguiness]
- Jó kérdés. Pontos adatok nincsenek. Ha azt nézzük, hogy minket hányan látnak egy év alatt klubkoncerteken és fesztiválokon, akkor több tízezresre tehető. Ha a lemezeladásokat nézzük, akkor viszont...
 
Meg tudtok élni a zenélésből? [bugyosujjj]
- A legtöbb tag dolgozik, vagy tanul a PASO mellett. Az elején is ezt mondták: "Tíztagú zenekar? Hát ti nem a pénzre hajtatok, az tuti!" Magyarországon ez amúgy is keveseknek adatik meg. De az örömzenélés mindennél többet ér!
 
Mely országokban jártatok már eddig? [tudásguiness]
- Hollandia, Németország, Belgium, Franciaország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Olaszország, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Dánia és Magyarország - talán nem hagytam ki semmit.
 
Terveztek ebben az évben külföldi fellépéseket? [Szofi56]
- Már voltunk Hollandiában, Németországban, Ausztriában, de most hétvégén megyünk Csehországba, aztán Szlovákiába, később újra Németországba, Ukrajnába és talán Franciaországba.

Van-e különösen emlékezetes koncertélményetek? [jess01]
- Nagyon sok van, de az egyik legemlékezetesebb a tavalyi Világzenei Nagyszínpad, a tavalyi holland Lowlands Fesztivál, az idei német This Is Ska Festival, vagy a mostani Volt. A legextrémebb viszont mindenképpen a tavalyi Művészetek Völgye, ahol az eső elmosta a színpadot, erre mi bepakoltunk a kocsmába a helyenként beázó ponyva alá, és ott nyomtuk le a koncertet alapokról. A közönség a zenészek között táncolt, Lipi Brownt dobolás közben megharapta egy kutya.
 
A ska és reggae mellett milyen más műfajokat szerettek még? [hztr332s]
- Dub, rocksteady... Sokfélét, nagyon nehéz lenne tényleg mindet leírni. Tíz ember zenei világáról van szó.

Melyek azok a zenekarok, amelyek nem ska vagy reggae zenét játszanak, viszont ti szeretitek? [Szofi56]
- Hosszú a lista... Metalcore-tól a népzenén át az elektronikus zenékig és természetesen a jazzig minden.
 
Szerintetek kik a legjobb mai magyar zenekarok? [hztr332s]
- Ez is nagyon nehéz, sok jó zenekar van. Ska-reggae vonalon: Kettő Kettő, Irie Maffia, Riddim Colony, Tizenhét, Soulbang, Zagastic, aztán Brains, Besh'o Drom, Csürrentő, Zuboly, Erik Sumo Band... Fú, tuti kifelejtünk valakit, előre is elnézést.

Mit gondoltok a Szasza felsőtestéről? [herr.fuchs]
- Mindannyian imádjuk a magyar ska Iggy Popjának felsőtestét! Hajrá Tizenhét!
 
Köszönjük a kérdéseket! Találkozunk a koncerteken!

 
A hónap képe
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
RastaCset
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Videók

Letölthető klippek

 Christafari

StickFigure - Stand Tall (új)

StickFigure - Walk of Life (új)

Ziggy Marley - Love Is My Religion

Tigris - Green Babylon 3.0 (új)

Tigris - Sensimillia (új)

 Tigris - Babylon Party 3.0 Intro + Kettőt szívok (új)

Damian Marley - All Night

Julian Marley - Harder Dayz

Damian Marley ft. Nas - Road To Zion

Eek a Mouse - Safari

Eek a Mouse - Chiemsee

Eek a Mouse - Music in the Park 2002

Bob Marley ft. Lauryn Hill - Turn Your Lights Down Low

Israel Vibration - Livity In The Hood

Capleton - Jah Jah City

Buju Banton - What Am I Gonna Do

Tiken Jah Fakoly ft. Y. Odua - Y'En A Marre

 
Etiópia, Afrika
 
Példa-Kép-Tár
 
Holy Piby (magyar)
 
Látogatottság
Indulás: 2004-08-16
 
S(z)avazás
Legyen még reggae rulz rádió adás?

Legyen
Ne legyen
Nem érdekel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!