RastafarI
Menü
 
Bob Marley
 
Rastafarizmus
 
Reggae
 
Dalszövegek
 
Műfajok
 
Rasta filmek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Patois
 
Egy magyar származású Rastafari képviselő - Nandor Tanczos

Nandor Tanczos

Már rég mesélni akartam róla, aztán valahogy elmaradt, most azonban bepótolom.
Az új-zélandi parlamentnek van egy magyar származású képviselője, ő Tánczos Nándor, a Green Party soraiban.
Egész elképesztő figura ő: rasztafári, beházasodott egy maori nagycsaládba, harcos zöld aktivista, a könnyűdrogok legalizációjának szószólója és elkötelezett open source (nyílt forráskódú szoftverek) használó.

1966-ban született Angliában, magyar apától és dél-afrikai anyától. Apja 1957-ben a magyar forradalmat követően vándorolt ki, hogy Anglia után Új Zélandon telepedjenek meg. A gyerek Nándorra nagy hatással voltak a család költözései, majd 14 éves korában az akkor még népköztársaság Magyarországra látogatott. Emlékei a kommunizmusról tovább formálták politikai nézeteit, erről így vall:

"[My experience of Communism] is probably why I'm cautious about being described as 'left-wing' even though I'm a collectivist," he explains.

vagyis

Valószínűleg a kommunizmus megtapasztalása miatt óvakodom attól, hogy baloldalinak nevezzem magam, annak ellenére, hogy kollektivizmus híve vagyok.

Politizálni már egészen korán elkezdett: a punkzene és az anarchizmus is közel állt hozzá ezekben az években. Állam nélküli társadalmat vizionált, amely az önkéntes, egyéni és közösségi munkamegosztáson alapul: úgy vélte ez kellő távolságban van a kommunista diktatúrától és a fejlett nyugati korporatilizmustól is.
Iskolái végeztével visszatért Angliába, ahol újságírást tanult és belevetette magát a politikai életbe: sztrájkok, békefelvonulások állandó szereplőjévé vált. 1987-ben visszatért Új Zélandra, ahol doktori fokozatot szerzett pszichológiából és szociológiából. Ekkoriban vett részt a National Organisation for the Reform of Marijuana Laws (Nemzeti Szövetség a Marihuana Törvények Megreformálásáért) létrehozásában. A kilencvenes évek közepén ismét Angliában töltött másfél évet, ám hazahívták, hogy részt vegyen az Aotearoa Legalise Cannabis Party (Új-Zélandi Kanabisz Legalizálók Pártja) megalapításában.
A párt mellesleg 1,6%-os eredményt ért el következő választáson, ám belső problémái miatt kisvártatva szétesett.
1997-ben csatlakozott a Zöldekhez és 1999-ben választották képviselőnek, azóta is a parlament tagja.
Szakterületei: a mezőgazdaság, az igazságügy, a választási rendszer reformja, alkotmányossági kérdések, az információs technológia, a statisztika, a környezet, és a hulladékfeldolgozás.

Kifejezetten üde színfoltja ő az új-zélandi politikai életnek (noha nem egyedülálló extremitása: Chris Carter a környezetvédelmi miniszter, harminchárom év együttélés után február 10.-én lépett házasságra - civil union - partnerével, Peter Kaiserrel) ám furcsa módon nagyon megosztja a kiwiland magyarjait. Tánczos ugyanis magyarnak vallja magát, és erről egészen megható módon vall:

"I pay respects to my Hungarian ancestors. I pay respects to the river Tisza, which has watered them, sustained them, fed them and quenched their thirsts for a thousand years. I give remembrance to my Tata, to my nagymama, to all my aunties, uncles and cousins."

azaz

Tisztelem magyar őseimet. Tisztelem a Tiszát, amely a szomjukat oltotta, ringatta, eltartotta és etette őket ezer éven át. Emlékeimben élnek: Tatám, nagymamám és mind a nagynénjeim, nagybácsiaim és unokatestvéreim.

Egy más helyütt pedig azt mondja: kis részben ugyan, de eltéveszthetetlenül magyar. Magyarsága azonban nem merül ki pusztán a szavakban: rendszeresen ellátogat az Aucklandi Magyar Klubba is.

Az 56-os, idősebb magyar generáció tagjai közül mégis sokan nem kedvelik, némelyikük egyenes szégyenli, hogy "ilyen" magyar képviselője van a parlementnek. A fiatalok között sem egységes a megítélése.
Én - annak ellenére, hogy számtalan kérdésben nem értek vele egyett, illetve elvei egy részét politikai idealizmusnak tartom - roppant mód kedvelem. Jelleme, elvei, életútja és karakánsága mind tiszteletet érdemel.
És még open source apostol is.

Forrás: csanad.blogspot.com - Köszönet a cikkért Új Zélandon élő magyar testvérünknek!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kapcsolódó cikkek:

"Visszavonul a parlamenti munkától az egyetlen magyar származású politikus, Tánczos Nándor, aki amellett, hogy magyar, elkötelezett rasztafarianus hívő, természetesen a zöldeket képviselte az itteni parlamentben. Nagyon jópofa ápolt, térdig érő rasztahaj, szemüveg, öltöny, gördeszka :) Ezt a híradó volt kedves úgy megjeleníteni, hogy a hírolvasó feje mellett a "hasta la rasta" felirat volt a képernyőn. Nándor három ciklust csinált végig a parlamentben, de elég volt, idén választások lesznek, nem idul újra. Elkötelezett nyílt forráskód-párti, ganja legalizátor és zöld. Jelzem itt nem kellett semmiféle atrocitástól szenvednie képviselőtársaitől, azért mert rasztafarianus, loncsos hínárhaja van és az internet könnyebb és általánosabb hozzáférhetőségéért kampányolt. El sem merem képzelni, hogy mit kapott volna otthon a sok levéltárostól meg jogésztól, akik karót nyelve ücsörögnek az országgyűlésben."

Forrás: fejjellefele.blogspot.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem indul per a bevallottan kábítószer-fogyasztó zöld párti új-zélandi politikus, Nandor Tanczos ellen.

Az Első Párt egyik törvényhozója arról értesítette szeptemberben a rendőrséget, hogy a rivális Zöld Párt egyik politikusa rendszeresen kábítószert fogyaszt.

Nandor Tanczos képviselő, aki rastafrizurájával amúgy is gyakran feltűnést kelt, bevallotta, hogy szokott marihuánás cigarettát szívni. A férfi gyakran felszólal a kábítószer-használat legalizálása mellett.

A rendőrség azonban úgy nyilatkozott, hogy bár Tanczos bevallotta, hogy kábítószer-fogyasztó, sőt, állítása szerint a jövőben is élni fog a droggal, ez nem elegendő bizonyíték ahhoz, hogy pert indítsanak ellene.

"Igen, valóban használok marihuánát, havonta egyszer, vagyis jóval ritkábban, mint amennyiszer az Első Párt tagjai megisznak egy pohár whiskyt" - mondta el felszólalásában Tanczos.

Tanulmányok szerint az új-zélandiak 52 százaléka használ marihuánát 15 és 45 éves kora között, emlékeztet az AP.


Forrás: www.index.hu

 
A hónap képe
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
RastaCset
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Videók

Letölthető klippek

 Christafari

StickFigure - Stand Tall (új)

StickFigure - Walk of Life (új)

Ziggy Marley - Love Is My Religion

Tigris - Green Babylon 3.0 (új)

Tigris - Sensimillia (új)

 Tigris - Babylon Party 3.0 Intro + Kettőt szívok (új)

Damian Marley - All Night

Julian Marley - Harder Dayz

Damian Marley ft. Nas - Road To Zion

Eek a Mouse - Safari

Eek a Mouse - Chiemsee

Eek a Mouse - Music in the Park 2002

Bob Marley ft. Lauryn Hill - Turn Your Lights Down Low

Israel Vibration - Livity In The Hood

Capleton - Jah Jah City

Buju Banton - What Am I Gonna Do

Tiken Jah Fakoly ft. Y. Odua - Y'En A Marre

 
Etiópia, Afrika
 
Példa-Kép-Tár
 
Holy Piby (magyar)
 
Látogatottság
Indulás: 2004-08-16
 
S(z)avazás
Legyen még reggae rulz rádió adás?

Legyen
Ne legyen
Nem érdekel
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!